skiën op de indoorrolbaan

Zo’n één miljoen Nederlanders trekken er jaarlijks op uit naar één van de vele skigebieden in Europa. Nederlanders zijn gek op wintersport en niet alleen voor de bergen en de sfeer, maar zeker ook voor de sport. Gelukkig biedt ons eigen land voldoende mogelijkheden voor beginners en gevorderden om te skiën, waaronder de indoorrolbaan. Hieronder zetten wij 7 redenen om te gaan skiën op de indoorrolbaan voor je op een rij:

1. Je verbetert je skitechniek voor in de sneeuw.

Skiën is een technische sport en door regelmatig te trainen verbeteren jouw skivaardigheden. Daardoor kun jij je in de sneeuw beter aanpassen aan diverse omstandigheden zoals buckelpistes, diepe sneeuw en zelfs ijzige pistes. Anders dan in de sneeuw zijn de omstandigheden op de indoorskibaan altijd gelijk.

2. Je verbetert je conditie en voorkomt blessures.

Met een goede fysieke conditie verklein je de kans op blessures. Met skiën train je zowel uithoudingsvermogen als kracht en balans. De rolbaan draait onder je door en is feitelijk een oneindige piste. Stel je maar eens voor dat je in de sneeuw 10 minuten achter elkaar afdaalt. Dat zijn heel wat bochten! Door de 10 minuten skiën op de baan af te wisselen met 10 minuten rust, is het een perfecte intervaltraining.

Indoorrolbaan

3. Je traint onder professionele begeleiding.

Een rollerbaan is verstelbaar in snelheid en hellingshoek. De skileraar past de hellingshoek van de rolbaan en de intensiteit van de training aan zodat je skiet op jouw niveau. Een goede leraar legt uit en laat voelen waarom je welke beweging maakt en hoe je makkelijker kunt skiën. Uiteraard dient een goede leraar in het bezit te zijn van de juiste skidiploma’s. 

4. Je krijgt veel persoonlijke aandacht.

Omdat de skileraar vlak naast je op de baan staat, kan hij jou tijdens het skiën continue coachen. De meeste rollerbanen zijn zo’n 5 meter breed en 10 meter lang en geschikt om met maximaal 3 personen tegelijk op te skiën. De persoonlijke aanwijzingen van de leraar pas je direct toe terwijl jij aan het skiën bent. De spiegel, die voor de baan staat, zorgt ervoor dat je ziet wat je (fout) doet. Zo kun jij tijdens het skiën je bewegingen corrigeren.

5. Je hebt een minimale ski-uitrusting nodig.

Het is niet persé nodig om je hele wintersport outfit van zolder te halen of zelfs in bezit te hebben. Omdat de rolbaan in een overdekte hal staat is het er niet koud. Het is voldoende om een trainingsbroek en een vest of T-shirt te dragen. De skischool heeft al het benodigde materiaal in huis: skischoenen en ski’s. Meestal is de lesprijs inclusief het gebruik van materiaal. Tegenwoordig adviseren de meeste skischolen om een helm te dragen tijdens het skiën, welke je vaak ook kunt lenen.

6. Je hebt geen of minder les nodig op de wintersport.

Na lessen op de indoorbaan ben jij goed voorbereid en getraind op conditie en techniek. Je weet wat je moet doen en nu is het een kwestie van toepassen in de sneeuw. Afhankelijk van jouw ski-ervaring, kan het een aanvulling zijn om een paar skilessen te nemen tijdens de wintersportvakantie. Op deze manier krijg je nog meer zelfvertrouwen op de skipiste.

7. Jouw skitechniek is altijd up-to-date.

De meeste wintersporters nemen na een paar jaar skiën in de sneeuw geen lessen meer, terwijl de ontwikkeling op het gebied van het materiaal en techniek in de skisport niet stilstaat. Door te skiën op de indoorbaan krijg je de laatste ontwikkelingen mee en is jouw skitechniek altijd up-to-date!

Tot slot

Enthousiast geworden om de rolbaan een keer uit te proberen? Bij ons kun je altijd eerst een proefles nemen. Zo kun je zelf ervaren hoe het skiën op de indoorrolbaan is.

Op de website van de Nederlandse Ski Vereniging kun je alle indoorrolbanen in Nederland vinden.