Ben jij goed voorbereid op jouw wintersport?

,

Wij Nederlanders zijn gek op wintersport en komende winter mogen we, na anderhalf jaar geduldig wachten, eindelijk weer naar de sneeuw! Weliswaar onder bepaalde voorwaarden maar dat mag de pret niet drukken. Na zo’n lange tijd is het wel belangrijk om je fysiek goed voor te bereiden op de sneeuw. En skiën op de rolbaan is de beste voorbereiding op de wintersport voor beginners én gevorderden. Wij zetten de voordelen voor je op een rij:

1. Je verbetert je skitechniek voor in de sneeuw

Skiën is een technische sport. Door regelmatig te trainen verbeteren jouw skivaardigheden en voel je je meer vertrouwd op de ski”s. Zo heb jij in de sneeuw meer controle op buckelpistes, diepe sneeuw en ijzige pistes. Anders dan in de sneeuw zijn de omstandigheden op de indoorskibaan altijd gelijk.

2. Je verbetert je conditie en voorkomt blessures

Met een goede fysieke conditie verklein je de kans op blessures. Met skiën train je zowel uithoudingsvermogen als kracht en balans. De rolbaan draait onder je door en is feitelijk een oneindige piste. Stel je maar eens voor dat je in de sneeuw tien minuten achter elkaar afdaalt. Dat zijn heel wat bochten! Door de tien minuten skiën op de baan af te wisselen met tien minuten rust, is het een perfecte intervaltraining.

Indoorrolbaan

3. Je traint onder professionele begeleiding

Een rollerbaan is verstelbaar in snelheid en hellingshoek. De skileraar past de hellingshoek van de rolbaan en de intensiteit van de training aan zodat je skiet op jouw niveau. Een goede leraar legt uit en laat voelen waarom je welke beweging maakt en hoe je makkelijker kunt skiën. Natuurlijk dient een goede leraar in het bezit te zijn van een vakdiploma.

4. Je krijgt veel persoonlijke aandacht

Omdat de skileraar vlak naast je op de baan staat, kan hij jou tijdens het skiën continue coachen. De meeste rollerbanen zijn zo’n vijf meter breed en tien meter lang en geschikt om met maximaal drie personen tegelijk op te skiën. De persoonlijke aanwijzingen van de leraar pas je direct toe terwijl jij aan het skiën bent. De spiegel, die voor de baan staat, zorgt ervoor dat je ziet wat je (fout) doet. Zo kun jij tijdens het skiën je bewegingen corrigeren.

5. Je hebt een minimale ski-uitrusting nodig

Het is niet nodig om je hele wintersport outfit van zolder te halen of zelfs in bezit te hebben. Omdat de rolbaan in een overdekte hal staat is het er niet koud. Het is voldoende om een trainingsbroek en een vest of T-shirt te dragen. De skischool heeft al het benodigde materiaal in huis: skischoenen en ski’s. Meestal is de lesprijs inclusief het gebruik van materiaal. Tegenwoordig adviseren de meeste skischolen om een helm te dragen tijdens het skiën, deze is vaak ook te leen.

6. Je hebt geen of minder les nodig op de wintersport

Na de lessen op de indoorbaan ben jij goed voorbereid en getraind op conditie en techniek. Je weet wat je moet doen en nu is het een kwestie van toepassen in de sneeuw. Afhankelijk van jouw ski-ervaring, kan het een aanvulling zijn om een paar skilessen te nemen tijdens de wintersportvakantie. Zo krijg je nog meer zelfvertrouwen op de skipiste.

7. Jouw skitechniek is altijd up-to-date

De meeste wintersporters nemen na een paar jaar skiën in de sneeuw geen lessen meer, terwijl de ontwikkeling op het gebied van het materiaal en techniek in de skisport niet stilstaat. Door te skiën op de indoorbaan krijg je de laatste ontwikkelingen mee en is jouw skitechniek altijd up-to-date!

Tot slot

Skiën op de rolbaan is niet alleen om je voor te bereiden op de wintersport. Het is ook een leuke en goede manier om het hele jaar door aan je conditie te werken. Enthousiast geworden om de weer te starten met lessen of wil je het een keer uitproberen? Kijk hier voor beschikbaarheid en ervaar zelf de voordelen van skiën op de indoorrolbaan.

Voor meer informatie over de actuele omstandigheden en voorwaarden per wintersportland, verwijzen we graag naar de site van de Nederlandse Ski Vereniging.