Skiën, hoe maak je het leuk voor je kind?

,
Skicentrum Sassenheim Wintersport met kinderen

Wintersportvakantie: je kijkt er het hele jaar naar uit. Sportief bezig zijn in de buitenlucht, prachtige afdalingen maken en als beloning een heerlijke glühwein in de zon op het terras. Als ouder wil je dit unieke gevoel graag overbrengen op je kind en het liefst dat het net zo’n wintersportfanaat wordt als jij, toch? Hoe pak je dit vanaf het begin goed aan? Met deze tips kan het bijna niet misgaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voorpret is één van de leukste dingen van de vakantie. Dus betrek je kind bij de plannen: wat is de bestemming? Hoe ver ligt dit vanaf huis en hoe gaan jullie daarnaartoe? Kies bij voorkeur voor een kindvriendelijk skigebied met skischolen waar Nederlandse leraren lesgeven. De grootte van het skigebied maakt voor jonge kinderen nog niet zoveel uit. Zorg wel dat je als ouder ook genoeg aan je trekken komt. Leg ook uit wat je kind te wachten staat op vakantie: gaan jullie met een groepsreis mee of gaat je kind de hele week op skiles? Zo is jouw kind goed voorbereid op wat komen gaat.

Zelfvertrouwen is de belangrijkste sleutel tot succes

Positieve ervaringen zijn belangrijk om zelfvertrouwen te krijgen. Zeker bij een eerste wintersportvakantie kunnen alle indrukken behoorlijk overweldigend zijn. Help je kind aan zelfvertrouwen door vooraf in Nederland skilessen te laten volgen. Misschien kan dit samen met broertjes, zusjes of vriendjes die mee op vakantie gaan. Skiles op een indoorrolbaan levert vele voordelen op. Je kind leert skiën op een laagdrempelige manier en onder fijne omstandigheden: de groepjes zijn klein, de uitleg in het Nederlands en in de skihal is het niet koud. Door de skilessen in Nederland raakt je kind vertrouwd met het skimateriaal en krijgt de basisvaardigheden onder de knie. Dit draagt op vakantie bij aan het plezier en motivatie om te gaan skiën.

Skicentrum Sassenheim kindeskiles op de indoorrolbaan

Spelen is leren, leren is spelen

Uit onderzoek blijkt dat spelen ervoor zorgt dat kinderen vaardigheden opdoen die ze nodig hebben om zichzelf succesvol te ontwikkelen. En dat geldt natuurlijk ook voor het aanleren van technische sporten zoals skiën. Veel spelelementen in de lessen dragen hieraan bij. Zo zijn kinderen minder bezig met op ski’s staan en gaat het als vanzelf. Kies op vakantie een skischool uit met veel mogelijkheden voor kinderen, zoals een kinderweide met speeltoestellen, themapistes en speciale kinderliftjes.   

Variatie, de andere sleutel tot succes

Als ski-fanaat wil jij natuurlijk ’s morgens met de eerste lift omhoog en door tot de pistebully’s aan het einde van de dag weer tevoorschijn komen. Maar met kinderen op wintersport is het verstandig om activiteiten af te wisselen. Bedenk vooraf het aantal dagen dat je kind op skiles gaat. Kies bijvoorbeeld voor alleen de ochtenden skiles en ga ’s middags met het gezin skiën. Wissel het skiën af met een middagje zwemmen, wandelen of misschien is er een rodelbaan in de buurt. Doe iets waar jullie als gezin allemaal plezier aan beleven. Of kies voor hele dagen skiles en reserveer de laatste dag van de vakantie voor skiën met het hele gezin.

Kwestie van timing

Als ouder heb je veel invloed op de succesbeleving van het skiën bij je kind. Stel je verwachtingen niet te hoog en houdt er rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat je kind skiën meteen leuk vindt. Iedere leeftijd vraagt om een andere benadering. Kijk goed naar de behoefte van jouw kind. Is je gezin er al aan toe om op wintersportvakantie te gaan of is het beter om nog een jaartje te wachten? Want je uiteindelijke doel is toch jarenlang plezier voor het hele gezin in de sneeuw?

Skicentrum-Sassenheim-Skiteam

Kinderskilessen bij Skicentrum Sassenheim

In onze skischool bieden wij lessen aan voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen leren skiën met veel ruimte voor plezier en persoonlijke aandacht. De groepjes zijn klein en geschikt voor beginners en gevorderd. Ook is het mogelijk om het hele seizoen in teamverband te skiën.

Klik hier voor alle informatie over onze kinderskilessen.