Skileraar ook jouw droombaan?

,
Hoe word je skileraar?

Die van ons wel! In dit blog leggen we je uit waarom. Maar hoe word je skileraar? Welke opleiding heb je nodig en hoe goed moet je zelf eigenlijk kunnen skiën?

Wintersport is voor ons de leukste sport die er bestaat. En wát is er leuker dan de passie die je zelf hebt voor een sport, over te brengen aan anderen? Natuurlijk kom je er als leraar niet alleen met je eigen enthousiasme. Want om goed les te kunnen geven heb je zeker ook andere kwaliteiten nodig.

Welke kwaliteiten heb je nodig om een goede skileraar te worden?

Zelfverzekerd zijn, vriendelijk, behulpzaam en goed kunnen luisteren zijn een aantal van die kwaliteiten. Ook flexibel zijn, beschikken over een groot inlevingsvermogen en denken in mogelijkheden zijn belangrijke vaardigheden van een goede skileraar. Een skileraar krijgt te maken met veel verschillende mensen met een andere motivatie en doel. Aan jouw de taak om hierachter te komen en jouw les hier zo goed mogelijk op af te stemmen. En wat dacht je van jouw rol als leider van de groep? Dit moet je zeker liggen zodra je met een groep op stap gaat in de bergen.

skiers op de rolbaan

Hoe goed moet je zelf kunnen skiën als leraar?

Dat jij goed kan skiën betekent niet automatisch dat je ook goed kan lesgeven. Dat zijn echt 2 verschillende dingen. Kan jij een rode piste gecontroleerd afdalen? Zowel korte als lange bochten? Dan heb je een prima basisniveau om te starten aan de opleiding tot skileraar. Heb jij nog niet zoveel ervaring met skiën maar ben je sportief en leer je snel? Dan is het ook zeker de moeite waard om te kijken of je wordt toegelaten op de opleiding. Want iets aanleren gaat altijd makkelijker dan iets afleren. Grote kans dat jij sneller een beweging onder de knie hebt dan iemand die al jaren dezelfde beweging doet en dit moet veranderen.

De manier waarop jij voor de groep staat en hoe je iets uitlegt, is misschien wel belangrijker dan jouw eigen ski-skills.

Welke opleiding heb je nodig om skileraar te worden?

Je kunt zowel in Nederland als in het buitenland een opleiding tot skileraar volgen. Welke opleiding het beste bij jou past ligt er o.a. aan waar je wilt lesgeven. Met de basisopleiding “Ski-instructeur niveau 2” van de Nederlandse Ski Vereniging, kan je prima uit de voeten op een rolbaan, borstelbaan of sneeuwbaan in Nederland. Dit is ook een leuke opleiding om te ontdekken of het lesgeven goed bij je past. Wil je jezelf verder ontwikkelen als leraar en ook in de bergen lesgeven? Ga dan voor de vervolgopleiding voor ski-instructeur niveau 3 en 4. Hier leer je hoe je een groep in de bergen begeleidt en krijg je o.a. lawinekunde.

De leukste baan die er is!

Hoe meer kennis en ervaring je hebt met lesgeven, hoe leuker het wordt. De interactie met jouw cursist, iemand iets aan- of juist afleren, de uitdaging om jouw cursist naar een hoger niveau te tillen of over hun angst heen te helpen. Dat maakt het beroep skileraar gewoon ontzettend leuk en waardevol!

Skiën op de indoorbaan is voor beginners en gevorderden een goede manier om beter te leren skiën. Het is een fantastische voorbereiding op de wintersport in de sneeuw.

Join our team!

Binnen ons skicentrum zien we veel cursisten jaarlijks weer terug. Ook organiseren wij skireizen naar de sneeuw. Hier combineren we de leerstof van de indoorbaan met het toepassen in de sneeuw. De persoonlijke band die we opbouwen met onze cursisten en het verbeteren van hun skivaardigheid, daar krijgen wij energie van!

lerarenteam Skicentrum Sassenheim

Volg bij ons de opleiding

Zie jij jezelf wel in de rol als skileraar? In ons skicentrum geven wij de NSkiV opleiding ski-instructeur niveau 2. Na het behalen van je diploma krijg je de mogelijkheid om bij ons aan de slag te gaan en je eerste ervaringen als leraar op te doen.

Check hier alles over de inhoud van de opleiding, kosten en opleidingsdata.

Meer weten over alle aanbieders en opleidingen in Nederland en in het buitenland? De NskiV heeft hier alles handig op een rijtje gezet.